house binczyk

Location: tarifa, spain
Year: 1999
Program: single family house
Team: masek weber wüstemann

house binczyk

architecture: masek weber wüstemann

The site is situated on a slope just overlooking the Atlantic to the maroccon Atlas to the south and green andaluzien lawns on the other side. Tarifa, a small fishing village in the south of Spain is just near by. This place became very popular in the last 15 years among windsurfers because of its very strong winds Levante and Poniente. These winds were of major concern generating the geometry of the house, because the client wanted to be protected of them. At the same time a great view to the sea from every room of the house should be established and the house needed an unusual dimension suitable for various parties with many friends. After all the building should almost be invisible from the outside. There fore we designed a massive block of stone like a Spanish wall in the shape of a segment of a circle (open towards the sea, resisting the winds). Out of this mass again we cut niches like andaluzien court yards which became the main rooms (sleeping, living). We interpret the typology of courtyards in a new context as we see them as inside (tent like) rooms. These rooms again are surrounded by the massive secondary rooms like bathrooms, kitchen, library, veranda and lounge. These tectonically strong shaped rooms lap around the main rooms with specific openings and light sources. On the inside they are plastered in strongly colored tadilaqt (marrocon plaster). As the massive parts on the outside are totally materialized in natural stones of the context, the house literally disappears in the landscape and appears like a Spanish wall on a hill. The strong colors on the inside announce the real qualities like an emerald (space paintings). The main rooms can be opened totally as the panels can be moved (as well the windows) entirely. The ceiling is constructively separated from the walls so that a ray of light makes it float like the roof of a tent. This enables a feeling of an incredible lightness at the same time as shelter in between the stone blocks. The living room is flanked by the kitchen in the back and the veranda in the south. On one side there is the big fire place as a link to the lounge and on the other side a niche with a sky light. This niche again can be opened along a party line that leads through the house and the terrass becomes part of the living room. This party line actually is a huge couch leading from the wine cellar through the living room to the big fire place outside and ends in the pool where it melts with the horizon.