the hammer

Location: Zurich
Year: 2004
Program: refurbishment - loft
Team: alexander thieme, gus wustemann, ronny ott
Engineer: Hans Frei + CO. AG
Photos: bruno helbling

the hammer

This project meant to design a loft in an existing attic of the house Wüstemann, at the Zurich berg, with a fantastic view over the lake of Zurich to the south, the town to the west and the forest to the east.
First the roof was converted into a volume by materializing the floor the same way like the ceiling. Then we inserted a new sculpture in the form of a hammer into the old space. The dimensions of the hammer were the result of the given building laws and the demand of the design. The existing wooden structure suddenly lost touch with its context, becoming a free composition in the space, a fragment of the old situation. As a continuation of the flow of the stair case, we created a conceptual wave of water which leads to the lake of Zurich, cutting a big opening into the roof volume. Out of this active wave (black and shiny surface) there are sculptures growing out on the way, icons that become kitchen, stairs and toilet.
The hammer we understand as an urban sculpture inside the roof volume, which inhabits all programs like office, balcony, study, bed niche, bath and walk in wardrobe.

The existing wooden structure suddenly lost touch with its context, becoming a free composition in the space, a fragment of the old situation. As a continuation of the flow of the stair case, we created a conceptual wave of water which leads to the lake of Zurich, cutting a big opening into the roof volume. Out of this active wave (black and shiny surface) there are sculptures growing out on the way, icons that become kitchen, stairs and toilet.
The hammer we understand as an urban sculpture inside the roof volume, which inhabits all programs like office, balcony, study, bed niche, bath and walk in wardrobe.